قیمت یک سهم در نبرد خریداران و فروشندگان تعیین می شود. فشار خریداران قیمت ها را به سمت بالا و فشار فروشندگان قیمت ها را به سمت پایین سوق میدهد که این امر اشاره به سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال دارد. هرگاه قیمت ها افزایش مییابد، خریداران کنترل قیمت را به دست گرفته اند و زمانی که کاهش پیدا میکند، فروشندگان بر بازار مسلط شده اند. در واقع داد و ستد قیمت ها را تغییر میدهد و در نهایت جهت حرکت قیمت ها برنده نبرد را مشخص میکند. خریداران به دنبال بالا کشیدن قیمت و فروشندگان به دنبال پایین کشیدن قیمت هستند. سمت و سوی جابه جایی قیمت نشان می دهد که کدام گروه برنده نبرد بوده است. زمانی که خریداران تمایل به خرید دارند قیمتها رو به افزایش و زمانی که فروشندگان قصد فروش داشته باشند قیمتها رو به کاهش میگذارد؛ بنابراین قیمت ها در یک داد و ستد توسط تقاضا کنندگان و عرضه کنندگان مشخص می شوند.قیمتها در حوالی حمایت و مقاومت به ترتیب تمایلی به کاهش و افزایش بیشتر ندارند! یعنی قیمت تمایلی به پایینتر رفتن از خط حمایت و بالاتر رفتن از خط مقاومت ندارد.
سطح حمایت (Support) چیست؟
سطح حمایت از اتصال چند نقطه کف قیمتی در یک بازه زمانی به وجود میآید و انتظار داریم همانطور که در گذشته، قیمت نسبت به این خط واکنش مثبت نشان داده و تغییر روند نزولی به صعودی را به همراه داشته است در آینده نیز همین واکنش مثبت را نشان دهد. احتمالا در خط حمایت مقدار تقاضا به مقدار عرضه غلبه کرده و خریداران پیروز میدان شده و فروشندگان را شکست میدهند!
سطح مقاومت (Resistance) چیست؟
سطح مقاومت از اتصال چند نقطه سقف قیمتی در یک بازه زمانی به وجود میآید و انتظار داریم همانطور که در گذشته، قیمت نسبت به این خط واکنش منفی نشان داده و تغییر روند صعودی به نزولی را به همراه داشته است در آینده نیز همین واکنش منفی را نشان دهد. احتمالا در خط مقاومت مقدار عرضه به مقدار تقاضا غلبه کرده و فروشندگان پیروز میدان شده و خریداران را شکست میدهند!

نحوه ترسیم حمایت و مقاومت
برای رسم خط حمایت کافی است چند کندل کف قیمتی (پایینترین نقاط نمودار قیمت) را به هم متصل کنید و خط مقاومت نیز با اتصال چند کندل سقف قیمتی (بالاترین نقاط نمودار قیمت) بدست میآید.
اعتبار خطوط حمایت و مقاومت
هر چه اعتبار خط حمایت و مقاومت بیشتر باشد احتمال شکست آن نیز کمتر است 4 پارامتر مهم برای بررسی اعتبار خطوط حمایت و مقاومت عبارت است از: تعداد دفعات برخورد قیمت ها، شیب، تایم فریم تحلیل و حجم معاملات در نزدیکی خطوط حمایت و مقاومت
1-تعداد دفعات برخورد قیمت به خطوط
یکی از پارامترهای تاثیرگذار، تعداد دفعاتی است که روند قیمت نسبت به آن خط واکنش نشان داده و باعث تغییر روند قیمتی شده است. در واقع هر چه نمودار قیمت خطوط حمایت و مقاومت را بیشتر لمس کرده باشد اعتبار آن خطوط بیشتر است. برای مثال خط حمایتی که از اتصال 8 نقطه حمایتی ایجاد شده معتبرتر از خط حمایتی با 3 نقطه حمایت است.

2. تایم فریم و بازه تحلیل
وقتی صحبت از تحلیل تکنیکال میکنیم اولین سوال این است که تحلیل شما در چه تایم فریم (ساعتی، روزانه، هفتگی، ماهانه، سالانه) و بازهای انجام گرفته است. حتی اگر دید سرمایهگذاری کوتاهمدت نیز دارید بررسی روند قیمتی در بلندمدت باعث دقت تحلیل شما خواهد شد. برای مثال وقتی روند قیمتی سهام شرکت X در 10 سال گذشته نسبت به یک خط حمایتی واکنش مثبت نشان داده و باعث تغییر روند صعودی شده است احتمال اینکه در آینده نیز دوباره این اتفاق بیفتد زیاد است بنابراین سطوح حمایت و مقاومت بلندمدت از اعتبار بیشتری نسبت به سطوح حمایت و مقاومت میان مدت و کوتاه مدت برخوردار هستند.
3. شیب خط
هر چه شیب خطوط حمایت و مقاومت کمتر باشد اعتبار این خطوط بیشتر است چرا که هر چه شیب بیشتر باشد نشان از هیجان بیشتر در معاملات دارد بنابراین هر چه خطوط حمایت و مقاومت افقیتر باشند از اعتبار و قدرت تحلیلی بیشتری برخوردار هستند.
4. حجم و نحوه معاملات در حوالی نقاط حمایت و مقاومت
یکی دیگر از مهمترین پارامترها برای بررسی اعتبار این خطوط، بررسی حجم و نحوه معاملات در نزدیکی نقاط حمایت و مقاومت است. اگر هنگام برخورد قیمت به خط حمایت، روند قیمتی با حجم بالایی از معاملات تغییر جهت دهد حکایت از تمایل بیشتر خریداران برای خرید است و قطعا هر چه حجم معاملات بالاتر باشد یعنی تعداد افراد بیشتری اعتقاد به افزایش قیمت دارند حال اگر واکنش مثبت معاملهگران به خط حمایتی با حجم بالایی از معاملات و صف خرید همراه باشد این موضوع نشان از معتبر بودن خط حمایتی است.
شکست و تبدیل سطوح حمایت و مقاومت به یکدیگر
تبدیل حمایت به مقاومت
شکست خط حمایت یعنی خریداران اعتقادی به ارزنده بودن سهام در قیمت حوالی خط حمایت ندارند و معتقدند قیمت سهام بایستی پایینتر بیاید و سهامداران نیز حاضر به فروش سهام خود در قیمتهای پایینتر از خط حمایت هستند بنابراین خط حمایت شکسته میشود و قیمت سهام پایینتر از محدوده حمایتی معامله خواهد شد. پس از شکست خط حمایت خط حمایت به خط مقاومت سهام تبدیل میشود.
تبدیل مقاومت به حمایت
شکست خط مقاومت نیز یعنی سهامداران اعتقاد به ارزنده بودن سهام در قیمتهای بالاتری از خط مقاومت دارند و معتقدند قیمت سهام بایستی بالاتر رود و خریداران نیز حاضر به خرید سهام در قیمتهای بالاتر از خط مقاومت هستند بنابراین خط مقاومت شکسته میشود و قیمت سهام بالاتر از محدوده حمایتی معامله خواهد شد. پس از شکست خط مقاومت خط مقاومت به خط حمایت سهام تبدیل میشود.

نشانه های قوی شکست خطوط حمایت و مقاومت
وقتی صحبت از شکست خطوط حمایت و مقاومت میکنیم منظورمان این نیست که اگر قیمت اندکی از محدوده حمایت پایینتر و یا اندکی از محدوده مقاومت بالاتر معامله شد این خطوط شکسته شده است بلکه تایید شکست نیاز به بررسی رفتار معاملهگران و حجم معاملات در محدوده حمایت و مقاومت است هر چه حجم معاملات در جهت روند فعلی، بیشتر همراه با صف خرید (برای شکست خط مقاومت) یا صف فروش (برای شکست خط حمایت) باشد، شکست خطوط حمایت و مقاومت از اعتبار بیشتری برخوردار است.
