اندیکاتورها (قسمت آخر)

نویسنده :راضیه بهجتی مهربانی
انتشار :1402/10/26
زمان مطالعه :12 دقیقه
دسته‌بندی :آموزش بورس
اندیکاتورها (قسمت آخر)
اندیکاتور استوکاستیک چیست؟
استوکاستیک یک اندیکاتور مومنتوم(Momentum) است که وضعیت سهم را بر اساس محدوده قیمت‌ در یک دوره زمانی معین (معمولاً یک دوره 14 روزه) نشان می‌دهد و مونتوم حرکت قیمت را اندازه‌گیری می‌کند. این اندیکاتور امکان اینکه نقاط حمایتی و مقاومتی در روند سهم را شناسایی کنیم مورد استفاده قرار می گیرد و در همین محدوده است که به شناسایی نقاط اشباع خرید و نقاط اشباع فروش مورد بررسی کامل قرار می گیرد.
اندیکاتور استوکاستیک چطور عمل می‌کند؟
اندیکاتور استوکاستیک مانند اندیکاتور RSI بین دو سطح صفر تا 100 نوسان دارد. در تنظیمات اولیه استوکاستیک به‌صورت پیش‌فرض سطوح 20 و 80 به‌عنوان مرزهای اشباع خرید و فروش در نظر گرفته شده است؛ بنابراین زمانی که استوکاستیک در سطح 20 یا پایین‌تر از آن باشد، نشان‌دهنده منطقه اشباع فروش است و زمانی که در سطح 80 یا بالاتر از آن باشد، نشان‌دهنده منطقه اشباع خرید است.
سیگنال خرید و فروش
نمودار اندیکاتور استوکاستیک از دو خط تشکیل شده است. خط D%  و خط K%
تقاطع دو خط K% و D% به‌عنوان سیگنال در نظر گرفته می‌شود که نشان‌دهنده تغییر جهت بازار است. در حالت کلی می‌توان گفت زمانی که خط K% خط D%را به سمت بالا قطع کند، سیگنال خرید و در صورتی که خط K% خط D% را به سمت پایین قطع کند، سیگنال فروش صادر می‌شود.

 

واگرایی در اندیکاتور استوکاستیک 
واگرایی‌ در اندیکاتور‌ استوکاستیک یکی از سیگنال‌های بازگشتی است که می‌توان در استراتژی معاملاتی از آن استفاده کرد. واگرایی استوکاستیک به ندرت و البته زمانی رخ می‌دهد که نمودار قیمت و اندیکاتور دو سقف یا کف قیمت قابل توجه و متضاد هم ایجاد کنند. به عبارت دیگر قیمت در جهت مخالف اندیکاتور حرکت کند.

 

اندیکاتورهای حجمی (Volume Indicators)
اندیکاتور حجم به دنبال این است که متوجه شود قدرت دست خریداران است یا فروشندگان و با استفاده از محاسبه قدرت این دو گروه متوجه شود که حرکت قیمت به دست کدام است. معمولا از اندیکاتور حجم برای تشخیص احساسات حاکم بر بازار نیز استفاده می‌شود. به عنوان مثال اگر حجم معاملات یک دارایی نسبت به میانگین حجم معاملات آن بالاتر برود، نشان از سرخوشی در بازار دارد و برعکس این اتفاق نیز نشان از ترس.
On Balance Volume
OBV بر اهمیت حجم و ارتباط آن با قیمت و هرگونه حرکت سهام تأکید دارد. OBV بدین‌صورت عمل می‌کند؛ زمانی که سهام به نسبت قیمت روز قبل با قیمت بالاتر بسته می‌شود، OBV صعودی و تمام حجم مثبت در نظر گرفته می‌شود و زمانی که سهام به نسبت قیمت روز قبل با قیمت پایین‌تر بسته می‌شود، OBV نزولی و تمام حجم منفی در نظر گرفته می‌شود. حاصل مجموع تجمع حجم مثبت و منفی، خط OBV را تشکیل می‌دهد.


کاربرد اندیکاتورOBV 
یکی از کاربردهای اندیکاتور OBV که عموما مورد استفاده معامله‌گران و تریدرها قرار می‌گیرد، تأثیر آن در تشخیص روند جدید است. به عبارت دیگر زمانی که اندیکاتور OBV نشان دهنده سقف‌های بالاتر باشد، قطعا در آینده‌ای نزدیک یک کانال صعودی برای قیمت آن دارایی خواهیم داشت. در مقابل نیز اگر این اندیکاتور به ایجاد کف‌های جدید بپردازد، ممکن است در روند قیمت آن دارایی یک کانال نزولی ایجاد شود.

 

 

مطالب مرتبط